Аналіз харчування в
ЗДО № 4 « Дельфін»
(з січня по жовтень 2019 року)
Адміністрація ЗДО №4 «Дельфін» при організації харчування дітей керується чинними нормативними документами.
Для забезпечення харчування вихованців в закладі функціонує харчоблок. У кожній віковій групі – буфетні .
Харчовий блок обладнанний й утримується відповідно до вимог Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів. В наявності паспорт харчоблоку затверджений директором закладу дошкільної освіти №4 «Дельфін» Ольгою Гаврилюк та погоджений начальником Первомайського міжрайонного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області Олександром Глухим.
Матеріально-технічний стан харчоблоку задовільний, щорічно проводиться косметичний ремонт приміщень, залучаються кошти на його облаштування, придбання посуду, технологічного обладнання, господарчих товарів, миючих засобів тощо. На заходи зі створення належних умов для організації харчування дітей з січня по жовтень 2019 року витрачено (бюджетних – 2250 грн. ( бойлер на харчоблок), батьківських – 1100 грн.
( миючі засоби, хоз. товари).
Видатки міського бюджету на харчування дітей у закладі за кошторисом на 2019 рік складає 427781,00 грн.
Вартість харчування в закладі 36 -37 грн. ( 2019 р.) в день , з них 40% – бюджетні кошти.
На 1 листопада 2019 року у дитячому садку на 100% звільнено від оплати за харчування 35 дітей пільгових категорій (35 %), на 50% – 3 дитини (3%) від загальної кількості дітей в закладі.
Заклад дошкільної освіти укомплектовано кадрами кухарів відповідно до кількості груп ( 2 кухаря, 5 вікових груп) . Працівники харчоблоку ознайомлені з санітарними правилами, умовами, термінами зберігання і реалізації продуктів, технологією приготування їжі, забезпечені предметами особистої гігієни, вчасно проходять медичні огляди.
Медична сестра Зубова О.В. розробила двотижневе циклічне меню.
Погодила його та технологічні картки приготування страв з технологами управління освіти. Щодня відповідно до наявності продуктів харчування та з урахуванням двотижневого перспективного меню, картотеки страв медичною сестрою в ЗДО складається меню-розкладка на кожний наступний день, проводиться контроль за організацією роботи харчоблоку та вікових груп .
У закладі видано накази щодо організації харчування :
- наказ від 06.09.2019 № 53 п. 5.8 «Про організацію харчування дітей у закладі дошкільної освіти яслах – садку №4 «Дельфін» у 2019 – 2020 н.р. в якому визначенні відповідальні за цю ділянку роботи та створені комісії громадського контролю та комісія з бракеражу продуктів харчування та продовольчої сировини ;
- наказ від 09.09.2019 № 55 «Щодо недопущення харчових отруєнь в ЗДО №4 «Дельфін» в якому визначенно що працівники закладу повинні суворо дотримуватись Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, батькам вихованців суворо забороняється приносити у заклад частування дітям у дні народження, інші свята.
Розроблено режим і графіки харчування вихованців.
|
Рання група |
І молодша група |
ІІ молодша група |
Середня група |
Старша група |
Сніданок |
8.15 |
8.20 |
8.25 |
8.30 |
8.35 |
Обід |
11.45 |
12.00 |
12.15 |
12.25 |
12.35 |
Полуденок |
15.10 |
15.20 |
15.25 |
15.30 |
15.35 |
Упорядковано всю необхідну документацію з організації харчування відповідно до наказу ДНЗ ясел – садка № 4 «Дельфін»» від 27. 12. 2018 № 62 «Про затвердження номенклатури справ ДНЗ ясел – садка №4 «Дельфін» » та призначення відповідальних за ведення і облік документації у 2019 році»
Документація з організації харчування дітей |
|
06 - 01 |
Журнал закладки продуктів харчування. |
06 - 02 |
Журнал бракеражу готової продукції. |
06 - 03 |
Журнал бракеражу сирої продукції. |
06 - 04 |
Сертифікати якості продуктів. |
06 - 05 |
Журнал здоров’я працівників харчоблоку |
06 - 06 |
Журнал обліку дітей з дієтичного харчування |
06 - 07 |
Журнал обліку виконання норм харчування |
06 - 08 |
Журнал обліку відходів продуктів харчування |
Питання організації харчування розглядаються на педрадах від 28.02.2019 протокол №3 та від 30.08.2019 протокол №1, виробничій нараді від 25.01. 2019 протокол №2, загальних батьківських зборах від 20.09.2019 протокол № 2, приймались відповідні управлінські рішення.
При здійсненні замовлень на продукти харчування враховується перспективне двотижневе меню. Страви готуються за рецептурою технологічних норм з дотриманням кулінарної обробки. Їх відповідність визначеним вимогам перевіряється й оцінюється бракеражною комісією в день надходження. Згідно з вимогами забезпечується зберігання добових проб.
Продукти харчування надходять у заклад з супровідними документами та сертифікатами якості, відповідають технічним та якісним характеристикам. Дотримуються вимоги щодо зберігання продуктів, товарного сусідства.
В закладі ( жовтень 2019 р.) було проведено анкетування батьків з метою вивчення питання організації харчування дошкільників та його якості. Було проанкетовано 86 батьків що складає 87% від списочного складу батьків. 95% ( 82 батька ) задоволенні організацією харчування в закладі. Під час анкетування батьки висловили свої побажання до меню, які були вивченні адміністрацією закладу та враховані медичною сестрою при складанні нового двотижневого меню.
Проводиться робота серед батьків та дітей щодо популяризації здорового харчування, створено громадська комісія з контролю за якістю харчування, складаються відповідні протоколи , акти.
На інформаційних стендах вікових груп, закладу та сайті ЗДО розміщується щоденне меню.
В 2018 році Первомайським міжрайонним управлінням Держпродспоживслужби здійснено перевірку харчування в ЗДО № 4 два рази: відбиралися проби на калорійність, на відповідність дотримання технології приготування, на безпечність продуктів, бралися змиви тощо. За результатами здійснених аналізів зауваження відсутні. В 2019 перевірки не було.
Директор ЗДО №4 О.А.Гаврилюк